Hallituksen kärkihankeena on menossa Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutosohjelma. Sen tavoitteena on nostaa lapsen etu ja vanhemmuuden tuki etusijalle. Osallistuin marraskuussa Maaseutupolitiikan elämänlaatuverkosto ELVIn järjestämään työpajaan, jossa pohdittiin LAPE-ohjelmaa maaseudun näkökulmasta. Tilaisuudessa käytettiin puheenvuoroja lasten ja nuorten elämästä syrjäseudulla sekä lapsiperheiden palveluiden järjestämistavoista.
Kalkkisten kyläkoulun ja palvelukeskuksen rehtori Mari Laurell piti mielenkiintoisen puheenvuoron kyläkoulun uudesta toimintamallista. Asikkalan kunta oli lähtenyt kokeilemaan, kuinka päivähoito, esikoulu ja alakoulu voivat toimia hallinnollisesti yhtenä yksikkönä. Keskus jakaa yhteiset tilat, talouden ja henkilökunnan.
Palvelukeskus oli vastaus muuttuviin lasten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Päivähoidon esimies olikin 30 km etäisyyden sijasta lähellä. Ei enää muutaman tunnin työvuoroja matkakuluineen. Henkilöstö sijaistaa päivähoidon puolelta tarvittaessa koulun puolella ja päinvastoin. Yhteinen talous tuo jopa säästöjä. Eniten hyötyy kuitenkin lapsiperhe, joka tavoittaa kaikki palvelut yhden numeron takaa.
LAPE-muutosohjelma ja maakuntauudistus mahdollistavat nyt uusia hallintorajat ylittäviä järjestelymalleja lähipalveluille. Alakoulu on lähipalveluista paras esimerkki. Aikuiset jaksavat ajella ja istua autossa, mutta pienten koululaisten matkat tulisi pitää minimissä. Palvelukeskus-konsepti mahdollistaisi myös vanhusten hyvinvoinnin. Kylävaarit ja -mummit voisivat tulla mukaan toimintaan, leikittämään lapsia iltapäivisin ja saamaan itsekin virkistystä.
Palvelukeskukseen voisi liittää kaikenlaista toimintaa räätälöitynä kunnan, kylien, alueen yritysten ja kolmannen sektorin tarpeiden mukaan. Jos seinät ovat ne, mitkä maksavat, otetaan seinät reilusti käyttöön ympäri vuoden ja aamusta iltaan. Uusi kuntalaki jopa velvoittaa kunnanvaltuuston osallistamaan kuntalaisia: ”Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa” (Kuntalaki 410/2015 § 22). Haastan jokaisen meistä porukalla miettimään, mitä meidän kunta voi tarjota kaikenikäisille ja kuinka se toteutetaan.